Kenniscentrum EVC logo

 

english
linkedin

Voor het aanvragen van een ervaringscertificaat kun je terecht bij één van de ongeveer 36 erkende EVC-aanbieders. Zij brengen je vakkennis en vaardigheden in kaart. Klik hier of op het tabblad Vind EVC-procedures en kijk of er EVC-procedures zijn die aansluiten bij jouw voorkeur. Je kunt zelf contact opnemen met een erkende EVC-aanbieder. Of je vraagt aan je contactpersoon bij je werkgever of het Leerwerkloket om contact op te nemen.

Eerste stappen

EVC-procedure vinden

Op de pagina 'Vind EVC-procedures' kun je bekijken of er EVC-procedures zijn die aansluiten bij jouw voorkeur.

Checklist doorlopen

Bekijk de checklist selectie EVC-aanbieders om een EVC-aanbieder te selecteren die aansluit bij je  loopbaandoel.

Intake gesprek aanvragen

Tijdens het intakegesprek met de EVC-aanbieder bespreek je het volgende:

  • het bepalen van het doel dat je wilt bereiken met de procedure
  • welke stappen je moet ondernemen om je doel te bereiken
  • hoe de procedure in z'n werk gaat
  • wat de procedure je gaat opleveren
Keuze maken

Na het intakegesprek maak je de keuze of je wel of geen EVC-procedure start. Indien je wel de procedure wil starten, onderzoek je wie de kosten gaat financieren.

EVC-procedure

Verzamelen van bewijsstukken

In de eerste fase van je EVC-procedure verzamel je bewijsstukken in een map. Deze map is je portfolio. Hierin laat je zien wat je in de praktijk hebt geleerd.

Beoordeling

Je bewijsstukken worden beoordeeld door één of twee beoordelaars van de EVC-aanbieder. Zij toetsen je werkervaring en vaardigheden. Soms maken ze ook gebruik van praktijkobservaties en komen ze dus langs op je werk.

De beoordeling van je competenties en de onderbouwing worden vastgelegd in je ervaringscertificaat. Hierin staat ook een advies van de beoordelaar(s).

Verzilvering

Verzilvering heeft betrekking op de gewenste arbeidspositie. Soms is een ervaringscertificaat nodig voor behoud van werk, soms kan EVC leiden tot verbetering van de arbeidspositie.
Verzilvering staat ook voor het omzetten van een ervaringscertificaat in vrijstellingen of een diploma. Bespreek de mogelijkheden tot vrijstellingen/diploma als dat voor jou belangrijk is. Afspraken over verzilvering kunnen aan het begin van de EVC-procedure in de EVC-overeenkomst worden vastgelegd. Bijvoorbeeld: wie heeft welke verantwoordelijkheid en wat zijn eventueel aanvullende kosten voor de EVC-kandidaat. Op deze manier is voor zowel de EVC-kandidaat als de EVC-aanbieder helder wat er verwacht kan worden van een EVC-procedure.

Verzilvering visueel in kaart gebracht

animatie

Klik hier voor de animatie