Kenniscentrum EVC logo

 

english
linkedin

Hoe ziet het ervaringscertificaat eruit?

Je vindt hier een voorbeeld van een ervaringscertificaat. Er is geen verplicht model, maar in alle gevallen zijn in het ervaringscertificaat de volgende punten beschreven:
  • welke competenties je hebt
  • op welk niveau
  • waaruit dat blijkt
  • welke landelijke standaard (meetlat) is gebruikt om de ervaringen te beoordelen.
Een ervaringscertificaat is het bewijs dat je aantoonbaar beschikt over deze competenties.

Wat is de meerwaarde van het ervaringscertificaat ten opzichte van mijn CV?

Het ervaringscertificaat kun je zien als een CV dat met bewijsmaterialen is onderbouwd en getoetst door erkende aanbieders. Het is dus officieel en betrouwbaar. Zo geven mbo’s en hbo’s op basis van het ervaringscertificaat makkelijker vrijstellingen voor een opleiding dan alleen op basis van een CV. Ook werkgevers zien het ervaringscertificaat als een waardevolle aanvulling op je CV.

Waar vraag je het ervaringscertificaat aan?

Nederland heeft ongeveer 80 zogenoemde erkende aanbieders van ervaringscertificaten (ook EVC-aanbieders genoemd). Zoek naar erkende aanbieders via de knop Vind EVC-procedures.
NB: voor sommige beroepen zijn EVC-procedures beschikbaar die niet in het EVC-register zijn vermeld omdat hier binnen de branche afspraken over gemaakt zijn. Het betreft o.a.:
Basiskwalificatie didactische bekwaamheid
Ayurdeda natuurgeneeskundige
Medische basiskennis voor therapeuten
Docent Nederlands als tweede taal
Modules WFT (Wet Financiele Beroepen)

Hoe vraag ik een EVC aan?

Per e-mail kun je contact opnemen met een EVC-aanbieder in je omgeving en legt je vraag voor. De aanbieder nodigt je uit voor een telefoongesprek, een intakegesprek of informatiebijeenkomst. Vaak wordt er gevraagd om een CV. Vervolgens krijg je informatie over het traject, wanneer je kunt starten, hoeveel tijd je kwijt bent en hoeveel geld het kost.

Wie stelt mijn ervaringscertificaat samen?

Je ervaringscertificaat wordt samengesteld door de beoordelaars van de aanbieder die je kiest. Zij vragen je in het traject bewijsmateriaal te verzamelen van je ervaringen en in een portfolio te stoppen. Die gegevens worden dan beoordeeld, waarna je een ervaringscertificaat krijgt. In sommige gevallen moet de werkgever ook input leveren als bewijs. Het grootste deel van de procedure wordt door de kandidaat zelf ingevuld, met professionele begeleiding van de aanbieder.

Wat kost het ervaringscertificaat?

De kosten van het ervaringscertificaat variëren tussen de € 800,- en € 1.500,-. De procedure is vaak maatwerk. Het is verstandig om bij meer aanbieders te informeren.

Wie betaalt je ervaringscertificaat?

Is er in je branche een Opleidings- en Ontwikkelingsfonds (soms heet het ‘Sectorfonds’ of ‘Scholingsfonds’), dan zou je van hen een vergoeding kunnen ontvangen. Ook is je werkgever vaak bereid de kosten te betalen. UWV vergoedt EVC voor mensen met een Ziektewet-, WAO-, WIA-, Wajong- of WAZ-uitkering van UWV. Als je je ervaringscertificaat zelf betaalt, zijn de kosten aftrekbaar van de belasting.