kenniscentrum-evc-logo-wit

 

Een ervaringscertificaat zet werkervaring zwart op wit.

Casus 11: Vrijstellingsprocedure

Oscar Bakker is 27 jaar en werkt sinds 7 jaar bij de gemeente als beleidsadviseur. Dit is zijn eerste baan. Hij is direct na zijn mbo-studie personeel en arbeid gestart met werken. De laatste vier jaar is zijn takenpakket uitgebreid met taken voor de afdeling Communicatie en hij voert regelmatig opdrachten uit op dit gebied. Hij heeft diverse trainingen gevolgd op het gebied van arbeidsmarktcommunicatie. Oscar is enorm enthousiast over het vakgebied en zou graag de overstap willen maken naar communicatie-adviseur. Hoewel de manager van de communicatieafdeling veel ziet in Oscar vindt hij een opleiding in communicatie een randvoorwaarde.

Oscar heeft zich verdiept in de opleiding communicatie op HBO-niveau, maar ziet deze opleiding in combinatie met zijn drukke baan niet zitten. Na een gesprek met een HBO-instelling wordt een vrijstellingsprocedure ingezet. De instelling onderzoekt naast zijn diploma’s en certificaten ook de opgedane werkervaring van Oscar. Hierdoor kan hij eventueel vrijstellingen voor delen van de opleiding of examinering krijgen. Dit betekent minder opleidingskosten en hij beschikt dan sneller over een diploma.

oscar-25
  • Verzameling van bewijsstukken noodzakelijk
  • Specifieke meetlat (opleidingsstandaard op Hbo-niveau communicatie)
  • Doorlooptijd circa 1-2 maanden
  • Mogelijkheid om maatwerk te volgen bij opleidingsinstelling is een randvoorwaarde

EVC voor
werknemers

 

Door EVC staan werknemers en werkzoekenden sterker op de arbeidsmarkt. Een ervaringscertificaat laat zien over welke kennis en ervaring iemand precies beschikt en vergroot mogelijkheden op de arbeidsmarkt.

Naar website

EVC voor
werkgevers

 

EVC geeft werkgevers inzicht in capaciteiten van werknemers en maakt medewerkers flexibeler inzetbaar. De drempel tot scholing wordt lager en EVC kan leiden tot verlaging van scholingskosten.

Naar website

EVC voor
branches

EVC is een arbeidsmarktinstrument dat bijdraagt aan duurzame inzetbaarheid. Het recht op EVC wordt in steeds meer cao’s vastgelegd en steeds meer branches passen EVC toe voor specifieke branchestandaarden.

Naar website

EVC-professionals

evc-aanbiedersDe website voor professionals is gericht op EVC-aanbieders, leden van examencommissies, beoordelende organisaties en de EVC-convenantpartners. Op deze website vindt u o.a. de EVC Toolbox, EVC Kennisbank, en EVC Nieuwsbrief.

Naar website

Nationaal Kenniscentrum EVC

Deventerstraat 35
7311 LT Apeldoorn
+31 (0)55-5767626
nationaal-kenniscentrum-evc@examenkamer.nl