Kenniscentrum EVC logo

 

english
linkedin

Mario Herwig is operator bij Cehave Landbouwbelang in Veghel. Samen met acht andere collega-operators heeft hij in het kader van een pilot in de veevoedersector een ervaringscertificaat gehaald. Dit heeft hem, zonder aanvullende scholing, het diploma Operator Levensmiddelentechnologie op MBO-niveau 2 opgeleverd.

“In 1982 kwam ik van de LTS, op het moment dat er nergens werk te vinden was. Eerst ben ik een tijdje schilder geweest, en toen ik achttien jaar werd, ben ik bij Cehave aan de slag gegaan als schepenlosser. Een mooie eerste stap, want dan leer je de grondstoffen kennen: tarwe, gerst, maïs…. Na vijf jaar ben ik in de productie terechtgekomen."

Meer dan 20 jaar werkervaring maar geen diploma

"Ik werk hier nu 22 jaar, maar de meeste van mijn collega’s werken hier al 30 jaar of langer, Niemand heeft echter een diploma. We hebben diverse cursussen gevolgd, maar meer dan getuigschriften hebben die niet opgeleverd. Tot de directie vorig jaar met het voorstel kwam om met ervaringscertificaten te starten. Negen mensen werden ervoor gevraagd, onder wie ik."

Goede uitleg over EVC is belangrijk

"Drie voormannen zijn opgeleid tot assessor. Zij hebben ons begeleid en het examen afgenomen, onder supervisie van iemand van Helicon, de scholingsinstelling die het project bij ons begeleid heeft. Ik had nog nooit van een ervaringscertificaat gehoord, maar ons is goed uitgelegd hoe het allemaal in zijn werk zou gaan. Uiteindelijk hebben we allemaal ons diploma gehaald, zonder dat daarvoor aanvullende scholing nodig was."

Diploma voelt als echte erkenning!

"Dat diploma voelt als een stuk waardering, échte erkenning van het werk dat je doet. Natuurlijk, we werden in ons werk al uitermate serieus genomen, maar nu hebben we de erkenning van wat we kunnen ook zwart op wit. Bovendien is het hebben van een officieel papiertje nooit weg wanneer je op straat dreigt te komen staan, bijvoorbeeld vanwege een reorganisatie.

Ik heb het hele traject als zeer plezierig ervaren. Ik kan het iedereen aanraden. Als ik de kans krijg om nog eens mee te doen voor een diploma op een iets hoger niveau, dan zal ik dat zeker niet laten.”