Kenniscentrum EVC logo

 

english
linkedin

Ruime ervaring, maar geen papieren. Dat probleem ondervond Remond Roskamp jaren aan een stuk. Tot hij vorig jaar meedeed aan traject om een ervaringscertificaat te halen in de automobielbranche. Dat leverde hem een diploma Autotechnicus op.

“Na de LEAO ben ik een KMBO-opleiding tot automonteur gaan volgen, maar die heb ik nooit afgemaakt. Daarna heb ik nog even de MEAO geprobeerd, maar dat bleek na anderhalf jaar toch iets te hoog gegrepen. Vervolgens ben ik gaan werken, heb ik mijn militaire dienstplicht vervuld en volgden meer baantjes. Vrijwel allemaal als monteur. Dat waren altijd tijdelijke contracten, omdat er een tendens was geen vaste contracten te sluiten. Zo heb ik wel veel ervaring opgedaan en enkele interne trainingen gevolgd, maar nooit de bijbehorende diploma’s behaald."

Ervaringscertificaat zet kwaliteiten zwart op wit

"Het ervaringscertificaat heeft uiteindelijk in beeld gebracht wat ik allemaal heb geleerd en wat ik kan en weet. Ik moet bekennen dat ik voordien nog nooit van het ervaringscertificaat had gehoord. Toen mijn baas mij had uitgelegd wat het inhield, dacht ik gelijk: ‘Dat moest ik maar eens doen’. Het is belangrijk om je kwaliteiten zwart op wit te hebben staan. Toch komt er nog wel het een en ander bij kijken voor het eenmaal zover is. Mijn baas en ik kregen beiden eerst een schriftelijke vragenlijst. Daarna volgde een praktische test op mijn werkplek. Dat was met een assessor van IBKI, het kenniscentrum voor de mobiliteitsbranche."

Dankzij brede ervaring diploma op basis van ervaringscertificaat

"Mijn kennis en ervaring bleken overeen te komen met die van een autotechnicus. Dit heeft IBKI op papier gezet en besproken met een school in mijn regio. Die school heeft de resultaten nog eens getoetst en goedgekeurd voor het diploma Autotechnicus, dat ik begin april 2006 officieel overhandigd heb gekregen. Zonder aanvullende bijscholing, puur dankzij mijn brede ervaring die ik heb opgedaan in de praktijk. Daarom was ik supertrots. Zo zie je maar dat het met enige regelmaat switchen van baan – hoewel gedwongen door de omstandigheden –zijn voordelen heeft."

Door EVC verder leren

"Voor mij maakt het diploma wel degelijk iets uit. Ik deed al veel in de praktijk, maar mag nu officieel meer doen. En hoe meer je doet, hoe meer je leert. Ook heb ik nu de vereiste papieren om verder te leren voor het certificaat APK-keuring Lichte Voertuigen. Dan kan ik in de toekomst zelfstandig APK-keuringen doen. Een toekomstige stap die ik nog wil maken is die richting het diploma voor Eerste Autotechnicus.”