Kenniscentrum EVC logo

 

english
linkedin

In één jaar tijd heeft Cor van Helden, verpakkingstechnicus bij Heineken en functioneel leidinggevende van 14 medewerkers, zijn HTS-diploma én een post hbo-opleiding Onderhoudsmanagement gehaald. Zonder ervaringscertificaat had hem dit zeker één en waarschijnlijk twee jaar meer gekost. Cor van Helden is dan ook dankbaar dat hij kon meedoen aan de pilot voor duale trajecten in de metalektro van de Hogeschool Utrecht.

“Ik had in de periode 1996-1999 al HTS gedaan, maar die opleiding heb ik voor ongeveer tweederde afgerond. In mijn functiebeschrijving staat echter dat ik voor deze functie het HTS-diploma moet hebben. Daarom ben ik naar onze opleidingsafdeling gestapt met de mededeling dat ik mijn diploma alsnog wilde halen. Toevallig nam Heineken deel aan een pilot rond employability voor hbo’ers. De pilot draait om het ervaringscertificaat gevolgd door een opleiding op maat, terwijl je daarnaast blijft werken.”

Het portfolio maken kost veel tijd, maar dan heb je wat

“Het samenstellen van mijn portfolio was een behoorlijk zware klus. Het bleek dat ik al zoveel vrijstellingen had, dat ik direct kon beginnen aan een post hbo-opleiding. De studiepunten die ik vergaar, zijn voldoende voor het halen van het HTS-diploma. Maar daarvoor moet ik natuurlijk wel een afstudeerscriptie schrijven. Ook voor de post-hbo moet er nog een eindopdracht worden gemaakt. Straks heb ik dan wel mijn HTS-diploma én een afgeronde post-hbo in één jaar. Zonder het ervaringscertificaat en de vrijstellingen had ik alleen al voor het resterende deel van de HTS-opleiding zeker twee jaar moeten studeren, plus daarna nog eens een jaar voor de post-hbo."

EVC leidt tot maatwerk

“Het grote voordeel van deze aanpak is dat ik een op mijn vakgebied toegespitste opleiding volg. In een ‘gewoon’ HTS-diploma zit bijvoorbeeld een module autocad-tekenen waar ik niets aan heb. Terwijl ik een onderdeel als projectmanagement gewoon kan overslaan, omdat ik daar in mijn dagelijks werk al ruime ervaring mee heb.”

EVC aantrekkelijk voor werkgever én werknemer

“Ook mijn werkgever wordt beter van het feit dat ik deze opleiding volg: een opgeleide functionaris die voldoet aan het functieprofiel en daarnaast een extra post hbo-ervaring rijker is. En dat binnen één jaar.”