Kenniscentrum EVC logo

 

english
linkedin

De aard van het werk van Wiep Sluiter bij Strukton Railinfra brengt een vrijwel continue bijscholing met zich mee. En nu, na een bijna 41-jarig dienstverband bij dezelfde werkgever, heeft dit zich via een EVC-procedure vertaald in een landelijk erkend mbo-diploma Eerste Monteur Elektrisch niveau 3.

“Ik had nog nooit gehoord van een ervaringscertificaat, totdat iemand van P&O in het werkoverleg kwam vertellen dat het bedrijf aanstuurde op een bepaalde certificering, dat daarbij medewerkers hoorden met de juiste kennis en vaardigheden, en dat ze gingen onderzoeken in hoeverre wij daaraan voldeden. Niet iedereen werd aan een ervaringscertificaat onderworpen, alleen degenen die nog geen mbo-diploma hadden.”

"Portfoliostukken verzamelen kost veel tijd, maar is ook leuk"

"Sommige collega’s waren bang dat ze misschien weer een cursus moesten gaan volgen. Ik dacht: ik zie wel. Wat kan mij nog overkomen? Ik moet nog drie jaar en dan ben ik met pensioen. Desondanks viel het me allemaal nog niet mee. Zo’n portfolio opbouwen, waarbij je thuis bewijsstukken moet verzamelen, dat kost nog behoorlijk wat tijd. Maar het was toch ook wel weer leuk. Bijvoorbeeld als je een of ander diploma vindt dat je al min of meer was vergeten. Of wanneer je andere bewijsstukken zoekt. Dan komen bepaalde herinneringen opeens weer terug. Ik ben bijvoorbeeld enkele jaren manager geweest van een muziekband. Leuke tijd."

Pittig eindgesprek

"Mijn eindgesprek met iemand van Kenteq, dat de EVC-procedure uitvoerde, was behoorlijk pittig en geestelijk ontzettend vermoeiend. We zijn denk ik wel een uur of drie bezig geweest. Die man stelde ook inhoudelijke vragen over mijn vakgebied, het seinwezen."

Gevoel van erkenning

"Voor het diploma was geen aanvullende scholing meer nodig. De uitreiking was in Voorthuizen. Daar waren denk ik tussen 100 en 200 mensen aanwezig, afkomstig uit vier vestigingen van Strukton Railinfra. En als je dan de toespraken hoort van de directeur en anderen, en al die mensen ziet, dan krijg je toch wel het gevoel van erkenning. Dat je het allemaal niet voor niets hebt gekregen. In dat opzicht werkt het heel stimulerend.”